Informatie over stomp en opdek

Verschillende soorten binnendeuren

Er bestaan twee soorten binnendeuren: stompe deuren en opdekdeuren. Bij Deurenafdeling kunt u bij vele modellen kiezen voor de stompe variant of de opdekvariant. Het is echter niet bij iedereen bekend wat nu de verschillen zijn tussen deze stompe deuren en opdekdeuren. Daarom worden hier de belangrijkste verschillen opgesomd. Daarnaast staat beschreven wat de beste methodes zijn om stompe deuren en opdekdeuren op te meten.

Stompe deuren

Een stompe deur valt (in gesloten toestand) volledig in het kozijn. Deze deuren zijn vlak aan de zijkant. Stompe deuren worden afgehangen aan scharnieren. Er bestaan twee manieren om de maat van stompe deuren te bepalen:

  1. Meet eenvoudig de maat van uw oude deur.
  2. Meet de binnenkant van uw kozijn (de sponningmaat). Trek voor de deurmaat daar 5 mm van de sponningmaat af.

Opdekdeuren

Een opdekdeur valt op het kozijn. Opdekdeuren hebben een verdikking aan de zijkanten en aan de bovenkant. Deze verdikking wordt een sponning genoemd. Daardoor valt de deur gedeeltelijk over het kozijn heen. Om een opdekdeur te meten, meet u de deur in de breedte zonder opdekrand en in de hoogte mét opdekrand.

Bij opdekdeuren is de draairichting belangrijk. Het slot en de paumellgaten zijn namelijk al voorgeboord. Om te bepalen wat de draairichting is, gaat u daar staan waar u de scharnieren kunt zien. Hangen de scharnieren links? Dan is het een linksdraaiende deur. Hangen ze rechts? Dan is het een rechtsdraaiende deur.

Buitendeuren

Een opdekdeur is minder geschikt als buitendeur dan een stompe deur. Dit komt doordat een opdekdeur – door de manier waarop hij geplaatst is – gemakkelijk te forceren is. Hierdoor is een opdekdeur zeer inbraakgevoelig. U kunt daarom beter kiezen voor een stompe deur als buitendeur.