Winkelwagen

Hoeveel scharnieren per deur?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Scharnieren zijn onmisbare elementen bij iedere deur. Een scharnier zorgt er namelijk niet alleen voor dat de deur netjes op zijn plaats blijft, maar zorgt er ook voor dat de deur zowel geopend als gesloten kan worden. Toch vragen veel mensen zich af hoeveel scharnieren met men moet gebruiken per deur. In dit artikel leggen we je graag uit welk aantal scharnieren je moet gebruiken. Daarnaast verwijzen we je natuurlijk ook graag door naar de juiste scharnieren, zodat jij meteen kunt genieten van optimaal wooncomfort!

Heb je vragen over scharnieren of wil je je graag laten adviseren over de montage? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze medewerkers helpen je graag verder!

Verschillende deuren en deurscharnieren

Scharnieren zijn met allerlei verschillende binnendeuren te gebruiken. Deuren zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over hoeveel scharnieren geschikt zijn voor jouw deur.

De meest voorkomende deuren zijn stompe binnendeuren en opdekdeuren. Wij leggen je graag uit wat het verschil is tussen deze deuren.

Stompe binnendeuren

Bij stompe binnendeuren worden in de praktijk vaak 3 scharnieren gebruikt. Een stompe deur valt namelijk helemaal in het kozijn, waardoor er vaak maar 3 scharnieren nodig zijn bij een stompe deur.

Opdekdeuren

Bij opdekdeuren worden er vaak 2 scharnieren gebruikt per deur. Dit komt namelijk omdat het kozijn een deel van het gewicht draagt. Hierdoor is het vaak niet nodig om meerdere scharnieren te gebruiken.

Hoeveel scharnieren heb ik nodig?

Toch is het aantal scharnieren per deur afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afmeting van de deur, maar ook aan het gewicht van de binnendeur. Het kan namelijk zo zijn dat een zware deur meer scharnieren nodig heeft dan een lichtere deur.

Normale scharnieren of speciale scharnieren?

Zorg ervoor dat je je laat adviseren door een medewerker van Deurenafdeling wanneer je zelf niet zeker weet hoeveel scharnieren je precies moet gaan gebruiken voor jouw deur(en). Daarnaast kunnen onze experts je ook helpen bij het bepalen van welke scharnieren het beste bij jouw deuren passen.

De juiste draairichting

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe scharnieren, is het ook belangrijk om goed na te denken over de draairichting van jouw binnendeur.

De draairichting is simpel gezegd de kant waarin de deur zich opent. Daarnaast kun je de draairichting van een deur vaak ook bepalen aan de hand van de positie van de scharnieren. Zitten de scharnieren aan de linkerkant van de deur? Dan heb je te maken met een linksdraaiende deur. Zitten de scharnieren juist aan de rechterkant van de deur? Dan heb je te maken met een rechtsdraaiende deur. Gemakkelijk toch?

Verschillende factoren bij de draairichting

Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende factoren waarmee je rekening dient te houden bij het bepalen van de draairichting. Zo moet je bijvoorbeeld goed kijken naar de ruimte waarin de deur zich bevindt. Heb je te maken met een kamer met weinig ruimte? Dan kan een openslaande deur veel ruimte innemen. In dit geval kan het verstandig zijn ervoor te zorgen dat de deur zich naar buiten toe opent. Hierdoor bespaar je ruimte in de kamer.

Daarnaast dien je ook rekening te houden met de functie van de ruimte waarin de deur zal worden geplaatst. Wil je bijvoorbeeld een deur plaatsen die als doorgang wordt gebruikt? Dan is het aan te raden om voor een deur te kiezen die zich naar buiten opent. Hierdoor wordt het namelijk gemakkelijker om spullen te verplaatsen.