Winkelwagen

Hoe bepaal ik de draairichting van een deur?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Wanneer je een nieuwe binnendeur aanschaft, is het belangrijk om rekening te houden met de draairichting. Waar komt de deur te staan en wat is de meest praktische manier om deze te openen? Bij het vervangen van een bestaande deur is het raadzaam om de huidige draairichting te bekijken. Als je echter een nieuw kozijn inclusief deur plaatst, kun je zelf gemakkelijker bepalen of je een links- of rechtsdraaiende binnendeur nodig hebt.

Hoewel het vanzelfsprekend lijkt of een deur links of rechts draait, kan het verwarrend zijn als je aan de andere kant van de deur staat. Want wat is nu eigenlijk de draairichting van een deur? Op deze pagina wordt in begrijpelijke bewoordingen uitgelegd wat je moet weten over de draairichting van deuren. Bij het kopen van enkelzijdig deurbeslag is het vaak nodig om te weten of je links- of rechtsdraaiend deurbeslag nodig hebt.

Bepaal de draairichting van de deur door aan de kant te staan waar je de deur naar toe trekt bij het openen ervan. De scharnieren spelen hierbij een belangrijke rol. Als de scharnieren aan de rechterkant zijn bevestigd, dan is de deur rechtsdraaiend. Als de scharnieren echter aan de linkerkant zijn bevestigd, dan weet je dat de deur linksdraaiend is.

Een linksdraaiende of rechtsdraaiende deur?

Een linksdraaiende deur is een deur die je naar links opent wanneer je de deur van je af duwt of aantrekt. Bij een linksdraaiende deur zitten de scharnieren dan ook aan de linkerkant van de deur.  

Een rechtsdraaiende deur opent naar rechts wanneer je deze van je af duwt of aantrekt. In dit geval zitten de scharnieren dan ook niet aan de linkerkant, maar aan de rechterkant van de deur. 

Welke draairichting geschikt is voor jouw woning hangt van een aantal zaken af. Wij vertellen je er graag meer over!

Hoe bepaal je de juiste draairichting van een deur?

Wanneer je gaat kiezen tussen een linksdraaiende deur en een rechtsdraaiende deur zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo weet je zeker dat je niet voor onnodige verrassingen komt te staan en dat de nieuwe binnendeur goed past bij jouw wensen en interieur.

Bekijk eerst goed de ruimte waarin de binnendeur geplaatst gaat worden. Het is belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte rondom de deur. In sommige gevallen kan het namelijk best voorkomen dat de deur wordt geblokkeerd door een bepaald object wanneer deze in een bepaalde richting wordt geopend. Denk hier dus goed over na wanneer je besluit om een nieuwe binnendeur te nemen.

Daarnaast is ook uniformiteit een belangrijk aspect bij het plaatsen van binnendeuren. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe binnendeur plaatsen in een hal waar al andere deuren geplaatst zijn? Dan is het wel zo gemakkelijk dat alle deuren dezelfde draairichting hebben. Dit zal namelijk veel verwarring en irritatie besparen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe deur plaatsen in een hal met alleen maar rechtsdraaiende deuren? Dan raden wij aan om een rechtsdraaiende deur aan te schaffen voor een uniforme uitstraling en beleving.

Welke draairichting komt het meest voor?

Het zal je misschien niet verbazen, maar de meeste binnendeuren in Nederland zijn rechtsdraaiend. Dit heeft te maken met het feit dat de meeste mensen in Nederland rechtshandig zijn. Daarnaast is het in Nederland ook erg gebruikelijk om een deur naar rechts te draaien bij het betreden van een ruimte, waardoor de meeste binnendeuren rechtsdraaiend zijn in Nederland.

Daarnaast wordt bij het ontwerpen van gebouwen ook rekening gehouden met de draairichting van de binnendeuren. Vaak wordt hier ook gekozen voor een rechtsdraaiende deur, omdat het de doorstroming van mensen zou bevorderen.

Ben je op zoek naar een linksdraaiende deur of een rechtsdraaiende deur? Dan ben je bij Deurenafdeling.nl aan het juiste adres. Wanneer je een binnendeur bij ons bestelt, kun je aangeven welke draairichting jouw toekomstige deur moet hebben. Zo weet je zeker dat de draairichting van de nieuwe deur aansluit bij jouw interieur.

Naast dat je zelf de draairichting kunt bepalen, zijn er nog genoeg andere interessante keuzes om te maken bij Deurenafdeling.nl. Zo kun je kiezen uit verschillende maten, materialen en kleuren, zodat jouw binnendeur helemaal aansluit bij jouw unieke wensen en behoeften. 

Heb je nog advies nodig over de draairichting van jouw nieuwe binnendeur of zou je graag meer informatie willen over de draairichting? Neem dan contact op met de klantenservice van Deurenafdeling. Onze experts staan klaar om je te helpen!