Winkelwagen

Een deur afhangen in 10 stappen

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
  1. Meet de kozijnsponning aan de binnenkant op, het gedeelte waar de deur invalt. Dat doe je op drie plaatsen; bovenaan, in het midden en onderaan het kozijn. Voor de hoogte meet je zowel de rechter- als de linkerzijde. Ideaal is als je een deur vindt die precies past, maar in de praktijk zul je hem hier en daar een beetje bij moeten schaven.
  2. Bepaal de draairichting van de deur. Ga aan de kant staan waar je de deur naar je toetrekt. Komen de scharnieren aan de rechterkant, dan is de deur rechtsdraaiend. Komen ze aan de linkerkant, dan is de deur linksdraaiend.
  3. Bepaal de maat van de deur om te weten hoeveel je aan de verschillende kanten af moet schaven. De deur moet ca. 6 mm smaller dan de kozijnmaat en evenveel ruimte moet er tussen de deur en de dorpel blijven.
  4. Schaaf nu de deur op maat. Werk beheerst, met een vlijmscherpe schaaf. Het nauwkeurigst werk je met een schaafmachine. De sluitzijde schaaf je een beetje schuin naar binnen af. Dit zorgt ervoor dat de deur straks goed sluit, zonder te wringen. Na het schaven schuur je de randen glad met fijnkorrelig schuurpapier.
  5. Teken op het kozijn de plaats van de scharnieren af. Voor de juiste positie kun je de volgende richtlijn aanhouden: het bovenste scharnier 12 cm van de bovenzijde van het kozijn, het onderste scharnier 30 cm van de onderzijde en het middelste scharnier daar midden tussenin. De scharnieren moeten verzinken in het kozijn, waarbij de scharnierrand 2 mm uitsteekt.
  6. Beitel de uitsparingen voor de scharnieren met een scherpe beitel uit in het kozijn. Wanneer er al bestaande uitsparingen zitten, kan het nodig zijn om deze op maat bij te werken.
  7. Zet nu de deur in het kozijn. Gebruik een wig of een stuk karton om hem vrij van de dorpel te houden. Teken de hoogte van de scharnieren af op de deur, en houd er rekening mee dat de scharnierkoppen 1 mm uitsteken. We zeiden het al, een deur afhangen is een secuur klusje…
  8. Beitel de scharnieruitsparingen uit in de deur.
  9. Trek de scharnierpen uit de scharnieren om de scharnierhelften te scheiden en schroef de helften met de twee knopen op de deur.
  10. Schroef nu de andere scharnierhelften in het kozijn. Wacht nog even met het middelste scharnier, dat maakt het afhangen makkelijker. Hang de deur op zijn plaats en verbind de scharnierhelften met de pinnen. Check of de deur zonder wringen open en dicht gaat en schroef tenslotte het middelste scharnier op zijn plaats.